LIFE-MICACC projekt - Püspökszilágy tereplátogatás (2021.07.09.)

Dátum: 

2021. július 9.

Helyszín: 

Püspökszilágy, Polgármesteri Hivatal (2166 Püspökszilágy, Kossuth Lajos út 9.)

Szervező: 

Belügyminisztérium, Önkormányzati Koordinációs Iroda

MEGHÍVÓ TEREPBEJÁRÁSRA

Természetes vízmegtartó megoldással alkalmazkodik Püspökszilágy a klímaváltozáshoz

 

Tisztelettel meghívjuk Önt „Az önkormányzatok integráló és koordináló szerepének megerősítése az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében” című LIFE16 CCA/HU/000115 azonosítószámú LIFE-MICACC projekt 2021. július 9-i terepbejárására Püspökszilágyon.

A projekt keretében a partnerek azért dolgoznak, hogy a hazai kistelepülések a víz megtartásával képesek legyenek alkalmazkodni a klímaváltozás hatásaihoz. A terepbejárásnak a projektben résztvevő Püspökszilágy ad helyet.

Időpont: 2021. július 9. (péntek), 10:00-15:00

Helyszín: Püspökszilágy, Polgármesteri Hivatal (2166 Püspökszilágy, Kossuth Lajos út 9.)

 

A projektről

A 2017. szeptemberében indult LIFE-MICACC projekt célja, hogy a klímaváltozás hatásainak leginkább kitett hazai települések természetes és hatékony módon, vízmegtartással tudjanak alkalmazkodni az egyre gyakoribbá váló, és az éghajlatváltozás által felerősített szélsőséges időjárási események (aszály, belvíz, villámárvíz) jelentette kihívásokhoz. A projektben résztvevő öt település mind különböző táji adottságokkal rendelkezik, így a 2020 nyarára elkészült beruházások más települések számára is jó gyakorlatként szolgálhatnak. A projekt fő célja mellett, természetes vizesélőhelyek létrehozásával hazánkban honos növény- és állatfajoknak ad otthont, illetve rekreációs lehetőséget nyújt a helyi lakosok számára.

Püspökszilágyon a gyakran villámárvizeket okozó Szilágyi-patakon a gyorsabb vízelvezetés helyett a lefolyás lassítására, a víz megőrzésére került a hangsúly. A falu feletti vízgyűjtőterületen nemzetközi tapasztalatok felhasználásával hét darab szivárgó rönkgát épült a patakot tápláló időszakos vízmosásokon. A kis gátak helyben kitermelt rönkfából épültek azzal a céllal, hogy felhőszakadáskor a hirtelen összegyűlő vizet és a szántókról lemosott talajt megfogják, és csak lassan engedjék tovább. Ezen kívül négy darab terméskő hordalékfogót is felújítottak. Ha elég sok helyen készül ilyen akadály, azok ellaposítják az árvízcsúcsot, és megelőzik az elöntést. Ezen kívül a patak mellett, egy vizenyős ligeterdőben oldaltározót alakítottak ki, ami záportározóként működve befogadja az áradások vizét, és a szárazabb nyári hónapokban is vizesélőhelyként működik.

 

A rendezvény programja:

9:30 – 10:00

Regisztráció

10:00 – 10:10

Köszöntő Tordai Sándor, Püspökszilágy polgármestere

10:10 – 11:00

Szakmai előadás(ok) alkalmazkodás és vízmegtartás témájában

11:00 – 12:30

Terepbejárás

12:30 – 13:30

Svédasztalos ebéd

13:30 – 15:00

Beszélgetés, tapasztalatcsere

 
 
A rendezvényen való részvétel előzetes elektronikus regisztrációhoz kötött, melyet jelen oldalon található online jelentkezési lap kitöltésével tehet meg 2021. július 2. (péntek) 12.00 óráig.
 
A pandémiás helyzetre való tekintettel kérjük a hatályos járványügyi szabályok fokozott figyelembevételét és betartását a tereplátogatások alkalmával.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a rendezvényen fotódokumentáció, videó- és hangfelvétel készül/készülhet.

„Az önkormányzatok integráló és koordináló szerepének megerősítése az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében” című LIFE16 CCA/HU/000115 azonosítószámú LIFE-MICACC projektet megvalósító partnerség tagjai a Belügyminisztérium, Bátya, Püspökszilágy, Ruzsa, Rákócziújfalu és Tiszatarján községek önkormányzatai, az Országos Vízügyi Főigazgatóság, a Klímabarát Települések Szövetsége, a Pannon Pro Innovációs Kft., továbbá a WWF Magyarország Alapítvány. A projekt az Európai Unió LIFE programjának, valamint a Belügyminisztérium és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával valósul meg.

 

Címke: 

Csatolmány: 

Kapcsolat: 

A rendezvénnyel kapcsolatos további információkért kérem, keressen minket e-mailben a life@bm.gov.hu e-mail címen.

 

 

 

E-mail küldés / Nyomtatás